No więc żeby od początku wszystko było jasne, proste i wygodne, informuję- nie jestem punkiem. Nigdy jakoś nie wgłębiałem się w szczegóły tej subkultury jak i ideologii ale niedawno miałem okazję na pewnej imprezie spotkać znajomego i jego córkę którą od razu utożsamiłem z tą subkulturą. Dziewczyna ma 15, no w sumie 16 lat. Na początku myślałem że po prostu taka moda, chęć prowokowania. No wiecie: włoski troche wygolone, rude, kolczyk w wardze. Podobnie zresztą jak mój znajomy tudzież ojciec dziewczyny.
Po krótkiej konwersacji dziewczyna zaskoczyła mnie jednak swoją inteligencją i podejściem do sprawy. Mówiła mi rzeczy o których nie miałem pojęcia, zadziwiła mnie swoim podejściem i nadzwyczajnym jak na nastolatkę intelektem.
Kiedyś obiło mi się o uszy także pojęcie " kinderpunk" które z tego co wiem przypisywane jest osobom małoletnim którzy utożsamiają się z tą subkulturą. Pytam więc, o co w tym wszystkim chodzi? Czy punk nie dąży do zniesienia podziałów również tych wiekowych? Czy kinderpunki to rzeczywiście wszyscy młodsi przedstawiciele ruchu czy może ktoś inny?
Przepraszam za prostotę i być moze chaotyczność wypowiedzi ale nie ogarniam za bardzo tego całego pankowania
Wpadnij na jakiś zlot punków, jakiś punk piknik to zrozumiesz... żadne słowa nie wyrażą punkowej ideologi.... na razie posłuchaj sobie Smara sw i całej czołówki Polskiego punku
No więc zapytam inaczej. Skoro kinerpunk równa się z pozerem to co w takim razie znaczy bycie pozerem?:D albo jeszcze inaczej, bycie prawdziwym punkiem?
Przepraszam za dociekliwość ale zaciekawiła mnie ta subkultura.
Pfff... Rozmowa na temat bycia prawdziwym punkiem nie ma większego sensu, gdyż była wałkowana setki razy a i tak każdy postrzega, to inaczej. Jedni jako walkę z systemem a inni jaką dobrą zabawę.
Natomiast miejski słownik slangu mówi:
Pozer jak wynika z nazwy próbuje stwarzać pozory. Pomimo małej wiedzy w wybranej dziedzinie pozer na siłę próbuje udowodnić innym osobom, że się na tym zna. Najbardziej dobijające jest to, że sam zaczyna wierzyć w swoją nieomylność. Jakiekolwiek krytyczne uwagi odnośnie jego wypowiedzi spotykają się z oburzeniem, obrażaniem itd. Pozerem można nazwać również osobę, która próbuje zwrócić na siebie uwagę innych poprzez swój ubiór.
_________________ "To jest punk rock, stary - tu się kradnie i morduje!"
Zależy jak na to patrzeć. Można być pozerem bo ubierasz się w punkowe ciuchy, a nie wyznajesz punku nie zachowujesz się jak punk. Można być pozerem bo zadajesz się z punkami chcesz być punkiem, a słuchasz disco polo. Prawdziwy punk bije się z psami o żarcie :D Nikt nie wyznaczył granicy gdzie jest pozer a gdzie prawdziwy punkowiec.... Ja myślę że przykłady które podałem są dobre... Po prostu kochaj punk, jeździj na koncerty Woodstocki i myślę że to się liczy najbardziej... I nie koniecznie trzeba mieszkać w budzie razem z psem i zamiatać ulicę na utrzymanie swojej dupy zeby być punkiem Ja się przyznaję że jeszcze chodzę do szkoły i jestem grzeczny, ale jak trzba to zakładam skórę i zmieniam się w punkowca
Pozer jak wynika z nazwy próbuje stwarzać pozory. Pomimo małej wiedzy w wybranej dziedzinie pozer na siłę próbuje udowodnić innym osobom, że się na tym zna. Najbardziej dobijające jest to, że sam zaczyna wierzyć w swoją nieomylność. Jakiekolwiek krytyczne uwagi odnośnie jego wypowiedzi spotykają się z oburzeniem, obrażaniem itd. Pozerem można nazwać również osobę, która próbuje zwrócić na siebie uwagę innych poprzez swój ubiór.
no tak Ale kurczę, taki paradoks. Bo punki zazwyczaj przecież "wyglądają inaczej" z tego co wiem. Irokezy i te sprawy no i jednocześnie zwracają przez to uwagę innych.
Więc punk jaki się wszystkim kojarzy jest pozerstwem? Natomiast ten nie zwracający na siebie uwagi jest tym "dobrym" że tak powiem?:D
Do Marchin: WTF?
punki zazwyczaj przecież "wyglądają inaczej" z tego co wiem. Irokezy i te sprawy no i jednocześnie zwracają przez to uwagę innych.
Więc punk jaki się wszystkim kojarzy jest pozerstwem? Natomiast ten nie zwracający na siebie uwagi jest tym "dobrym" że tak powiem?:D
Tu chodzi o fakt, przywiązywania uwagi TYLKO I WYŁĄCZNIE do ubioru.
_________________ "To jest punk rock, stary - tu się kradnie i morduje!"
a się przyznaję że jeszcze chodzę do szkoły i jestem grzeczny, ale jak trzba to zakładam skórę i zmieniam się w punkowca
A wcześniej Zordon I Alfa teleportują Cię do centrum dowodzenia?
ojj dzieciaku, dluga droga przed Tobą :]
_________________ Want to fuck up, drop out, never trust a fucking hippie.
And for that matter don't trust anyone.
Quit school, don't work, livin' up your music to punk.
If I could do it so could anyone
nie mówię że jestem prawdziwym punkiem Po prostu lubie punk, słucham punk i od czasu do czasu pojadę na jakiś koncert... No i to całe moje punkowanie (dziś Exploited!!) Są jednak tacy co nie są punkami a myślą że są...
skąd taką animacje dorwałeś ??
Tu chodzi o fakt, przywiązywania uwagi TYLKO I WYŁĄCZNIE do ubioru.
No tak, to rozumiem ale chodzę tak po necie, czytam i widzę że wiekszość atakuje głównie tych "ubranych po punkowemu " oskarżając ich o pozerstwo a skąd wiadomo że oni przywiązują wagę tylko do ciuchów ? ;>
Marchin napisał/a:
Wywiad z pankiem z początku lat 80 bodajże. Grunt to dobre wzorce!
Aneta, skąd, ja tam czekam na jakas riposte ze strony niejakiego skunxa. Ważki jest tu problem który poruszył Koniu.
Zapewne też. Ale zechce ktoś rozwiać moje wątpliwości przy okazji pogłębiając moją skromną wiedzę i odpowie na moje pytania?:D
Zastanawiam się czy nie napisac na ten temat pracy magisterskiej.
Zastanawiam się czy nie napisac na ten temat pracy magisterskiej.
jak nie siedzisz w temacie to nawet sie za to niebiez, bo Twoja praca dołączy do kolejnych z których można dowiedzieć się tak ciekawych rzeczy że aż si,ę płakać chce.
Nie siedzę ale się staram
spodobał mi się ten temat. Poczytam, pogadam i będzie dobrze
No więc zapytam jeszcze raz. Jak to wygląda u Was, to Wasze punkowanie?
Traktujecie to jako filozofię życiową czy po prostu styl?
Jesteście wierni ideom głoszącym tolerancję, równość itp. itd?
część z was to anarchiści?
Piszcie co chcecie. Wszystkie informacje się przydadzą.
Zaczynam czytać trochę po różnych stronach i chcę zobaczyć jak to wygląda z Waszego punktu widzenia.
Licze na Wasza pomoc.
trzeba bylo od razu zajebac tekstem o pisaniu pracy. znajdz sobie inny temat albo umow sie ze skunksikiem na randke. on ci opowie o kochaniu punku zasadach punku i innych chujach mujajch ktore sobie powymysla. spierdalać obydwaj cygany.
_________________ PAMIĘTAJ CHUJU ABYŚ DZIEŃ ŚWIĘTY ŚWIĘCIŁ!
Nie siedzę ale się staram
spodobał mi się ten temat. Poczytam, pogadam i będzie dobrze
No więc zapytam jeszcze raz. Jak to wygląda u Was, to Wasze punkowanie?
Traktujecie to jako filozofię życiową czy po prostu styl?
Jesteście wierni ideom głoszącym tolerancję, równość itp. itd?
część z was to anarchiści?
Piszcie co chcecie. Wszystkie informacje się przydadzą.
Zaczynam czytać trochę po różnych stronach i chcę zobaczyć jak to wygląda z Waszego punktu widzenia.
Licze na Wasza pomoc.
Cała filozofia punk rocka polega na braku filozofii, braku ideologii i braku jakichkolwiek ram i granic, wierz w co chcesz.
Odpowiednia stylówa to podstawa.
Żadnej tolerancji i równości - nienawiść, wojna, ksenofobia, seks i alkohol.
Nie znam się osobiście z żadnymi anarchistami...chyba
Najważniejsze : punk to ruch inteligencki
A teraz już tak bardzo poważnie, Zwierzak ma racje, serio. Jeśli w życiu nie byłeś wewnątrz tego środowisku będziesz pisał brednie. Te wszystkie bzdury wypisywane o większości tak zwanych subkultur to totalne brednie wyssane z palca przez tęgie głowy socjologii, które u ludzi siedzących w tak zwanym klimacie wywołują salwy śmiechu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum