PUNK FORUM » FAQ
» Statystyki
» Grupy
» Użytkownicy
» Szukaj
» Zaloguj
» Rejestracja

Poprzedni temat :: Następny temat
ZACZAROWANY OŁÓWEK-demo'88 Lp - zapowiedź
Autor Wiadomość
liberation

Wysłany: Sob 20 Sie, 2016   ZACZAROWANY OŁÓWEK-demo'88 Lp - zapowiedź

Jesienią tego nakładem Zima records i nopasaran records ukaże się demo tej starej ekipy ze Stalówki na dużej płycie. Więcej szczegółów wkrótce:
https://www.youtube.com/watch?v=vfiCbjfHyKA

liberation

Wysłany: Sob 10 Gru, 2016   

Premiera p?yty ju? w ?rod?:

ZACZAROWANY O?ÓWEK powsta? w 1986 roku w Stalowej Woli. Dzia?alno?? zawiesi? w 1994 roku, nast?pnie wróci? na chwil? w 2000 roku jednak w nieco innej stylistyce. Mimo to zespó? najbardziej znany jest z demo nagranego w 1988 roku, w niektórych kr?gach wr?cz kultowego.
Na 2017 rok zespó? zapowiada swój powrót, a pierwszym potwierdzonym koncertem jest Ultra Chaos Piknik #9 w ?elebsku 23/24 czerwca 2017.

P?yta uka?e si? dzi?ki wspó?pracy ZIMA RECORDS oraz NO PASARAN RECORDS

vinyl cover: PROSIAK design

PREMIERA: grudzie? 2017

Fragment wywiadu z Rafa?em, wokalist? zespo?u /ca?o?? we wk?adce, która do??czona b?dzie do LP/:

Kiedy po raz pierwszy zetkn??e? si? z punkiem?
Na ?ywo? Nie pami?tam który to by? rok, mo?e 79/80? Pojecha?em na wakacje nad morze. W Mielnie na pla?y pod namiotem by? koncert i gra?y dwie kapele: SS 20 i REJESTRACJA – to by?o moje pierwsze spotkanie z polskim punk rockiem. Pasowa?o mi. Mia?em w?osy postawione na cukier, w uszach ma?e agrafki, czarny garnit- ur na go?e cia?o i wi?niowe lakierki ojca. Oczywi?cie zero skarpetek :) (?miech). Garstka ludzi sta?a i gapi?a. Nie bardzo wiedzieli, co to za zespo?y i muzyka. Jak si? do tego odnie??. Jedynymi bawi?cymi si? pod scen? byli na zmian? muzycy i obs?uga tych zespo?ów. Chyba z dziesi?? osób max. By?o prawdziwe pogo.
no_pasaran_records-zaczarowany_olowek_02

Historia ZACZAROWANEGO zaczyna si? w Warszawie na festiwalu “Poza Kontrol?”.
Mentalnie tak. Brzozowicz zawsze mia? t?gi ?eb do imprez. To by? “Working Class Hero”. Zagrali tam m.in. Apteka, Po Prostu, Pudelsi, Szelest Spadaj?cych Papierków i na deser SWANS. Strasznie mnie to nakr?ci?o. Stwierdzi?em, ?e zaczn? gra na w?asn? r?k?. Wcze?niej ?piewa- ?em w chórze i jakim? pop-rockowym a potem metalowym zespole, ale ci?gle mnie wywalali – g?ównie za wygl?d. Nie pasowa?em do tych szeregów, wi?c musia?em dzia?a? na w?asn? r?k?. Mia?em w domu gitar? i zacz??em powoli co? wymy- ?la. Wpadali ró?ni kumple i co? tam rze?bili?my. Powsta?o nawet kilka numerów, ale g?ównie uczy- ?em si? gra? na gitarze i pisa?em wiersze – dla dzie- wczyny w której by?em okropnie zakochany. Trzy lata pó?niej nie zda?em matury. Nie wiedzia?em co mam ze sob? zrobi?, w co r?ce w?o?y?. Mia?em rok wolnego do nast?pnej matury, i na dodatek rozsta?em si? z t? dziewczyn?. Maja mama powie- dzia?a mi wtedy: zrób co? wystrza?owego. To zrobi?em ZACZAROWANY. Zespó? powsta? z pozytywnej zazdro?ci innym grania i m?odzie?czej mi?o?ci do Ewy :) Nawiasem mówi?c moja Mama – Zosia :) zawsze by?a pierwszym s?uchaczem nowych numerów. Ich szczerym krytykiem albo dobrym duchem. Projektowa?a a potem szy?a mi zajebi?cie oryginalne ciuchy, stylizowa?a mi w?osy, a nawet doradza?a, jak mam zachowywa? si? na scenie. Kiedy? mi powiedzia?a, ?e gdyby mia?a tyle lat co ja, to te? by by?a punkiem. By?a wielka

Mówimy o punk rocku, ale ZACZAROWANY nie gra? punk rocka w najczystszej postaci.
Wynika?o to z mojej fascynacji “bandyckim” rock’n’rollem i subkultur? bitników, cho? teraz powiedzia?bym, ?e to by?o co? w stylu LO-FI psychobilly. Umiej?tno?ci pozwala?y nam tylko na to i na nic wi?cej. By? mo?e teraz, te numery zagrane przez profesjonal- nych muzyków brzmia?yby inaczej, ale chyba jednak mniej autentycznie.
no_pasaran_records-zaczarowany_olowek_01

Jak wpadli?cie na to by zespó? nazwa? Zaczarowany O?ówek?
Siedzia?em kiedy? ze Skuterem (best fumfel) w Hotklubie przed koncertem “Wolfgang Press” – kapeli zwi?zanej z brytyjsk? wytwórni? 4AD. Czekali?my na koncert i Skuter mnie zapyta? – tak z dupy: – co by? zrobi?, gdyby? mia? zaczarowany o?ówek? Odpowiedzia?em mu bez namys?u: – narysowa?bym Jamesa Deana. Potem uzna?em, ?e to mo?e by? fajna, pokr?tna nazwa dla kapeli (jak “zaklinacz” chujowej rzeczywisto?ci, albo “?apacz” z?ych snów)….

TRACK LIST
Side A:
1. Zaczarowany o?ówek
2. Ruda Zocha
3. Los Pedrylos
4. Urodziny miasta socjalistycznego
5. Zielone pola
6. Siedem mil
7. Krew
8. Czo?gi jad?

Side B:
1. Samochody
2. Die Liebe
koncert 1989 (Bia?ystok – klub GWINT):
3. Alkohol
4. Zamie?cie karabiny!
5. Manekiny
6. You’re no good
7. Polskie tango

CENA: 40z?+poczta
PRESSING INFO:
100 egz. pomara?czowy winyl, dodatkowa, oryginalna ok?adka (Kain May) – w No Pasaran Records wyprzedany
200 egz. czarny winyl – 40z?
ZAMÓWIENIA:
nopasaran@nopasaran.pl

ymptk22

Radtrikot Verkauf
Radhandschuhe
Abbigliamento Ciclismo
Radjacken
Teamtrikots Sommer
Radtrikot GĂźnstige
Radtrikot
Radsportbekleidung Rabatt