Wysłany: Wczoraj 15:58 Rynek kryptowalut – w co inwestowac na dlugi termin?
Cześć wszystkim! Mam tu pewien dylemat: mój młodszy brat na urodziny poprosił nie o konsolę, tylko żebym kupił mu trochę kryptowaluty „na przyszłość”, że tak powiem. Sam się na tym za bardzo nie znam, no, o bitcoinie oczywiście słyszałem, ale teraz tych monet są tysiące. Nie chcę po prostu wyrzucić pieniędzy na jakiś śmieciowy projekt, który jutro zniknie. Czy początkujący ma dziś w ogóle szansę znaleźć coś perspektywicznego poza najbardziej znanymi gigantami, żeby za parę lat nie zamieniło się to w dynię? I na co wy przede wszystkim patrzycie, kiedy wybieracie monetę do długiego trzymania? Kupowanie tylko po nazwie albo ładnym logo to chyba głupota, a w tych wszystkich wykresach i liczbach na razie się gubię, szczerze mówiąc.
Zapomniałem jeszcze doprecyzować: czy w ogóle warto wchodzić w monety, które kosztują grosze, czy lepiej kupić za tę samą kwotę malutką część drogiego bitcoina, żeby spać spokojniej? Może są jakieś sprawdzone listy top-projektów, które na pewno nie będą scamem w najbliższym czasie?
To zdecydowanie bardziej pożyteczne niż kolejna gra! Kiedy zacząłem odkładać trochę w krypto na naukę dla córki, też długo się zastanawiałem, co wybrać. W tym temacie najważniejsze to nie gonić za hype’em, tylko patrzeć na realne wskaźniki. Zwykle wchodzę na stronę iTrusty, to sprawdzone źródło, gdzie są zebrane aktualne ceny kryptowalut i kapitalizacja rynkowa , żeby od razu odsiać cały śmietnik. Spójrz na top-20 pod względem kapitalizacji - to projekty, w które włożono miliardy dolarów, są znacznie stabilniejsze niż jakikolwiek "shitcoin". Osobiście doradziłbym część wziąć w bitcoinie dla bezpieczeństwa, a część w etherze albo solanie, bo przynajmniej mają zrozumiałą technologię. Na jaką kwotę w ogóle planujesz kupować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz zał±czać pliki na tym forum Możesz ¶ci±gać zał±czniki na tym forum