Wysłany: Pon 03 Lis, 2025 Jak potwierdziÄ ĹuszczycÄ skĂłry gĹowy, gdy diagnoza nie
Mam od lat problemy ze skĂłrÄ gĹowy â Ĺuska, zaczerwienienia, swÄdzenie. Jeden dermatolog mĂłwi âĹuszczycaâ, inny twierdzi âAZSâ. Nie chcÄ braÄ lekĂłw na Ĺlepo. Czy ktoĹ z Was robiĹ dodatkowe badania, np. wycinek skĂłry albo testy genetyczne?
JeĹli sÄ wÄ tpliwoĹci, najlepsza jest biopsja skĂłry. To jedyny sposĂłb, Ĺźeby mieÄ 100% potwierdzenie. Mnie teĹź najpierw leczono âna okoâ. Po pobraniu wycinka okazaĹo siÄ, Ĺźe to faktycznie Ĺuszczyca skĂłry gĹowy. Dopiero wtedy dobrano mi leczenie i zaczÄĹam stosowaÄ pĹyn Psorisel jako pielÄgnacjÄ miÄdzy zaostrzeniami â w koĹcu przestaĹam siÄ drapaÄ do krwi.
Ĺuszczyca moĹźe, ale nie musi mieÄ podĹoĹźa genetycznego. Gen HLA-Cw6 tylko mĂłwi, Ĺźe masz predyspozycjÄ â nie Ĺźe zachorujesz. JeĹli diagnoza jest niepewna, badanie wycinka skĂłry to duĹźo lepszy kierunek niĹź genetyka. Ja chorujÄ razem z cĂłrkÄ â u niej wczeĹniej siÄ zaczÄĹo â Ĺźadnych genĂłw nie badaliĹmy. Dermatolodzy âna okoâ to potwierdzali, ale i tak do pielÄgnacji uĹźywam emulsji Psorisel, Ĺźeby utrzymaÄ skĂłrÄ w ryzach.
https://www.aptekaolmed.p...0ml,138737.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum