Planuję urlop w Dolomitach i myślałem żeby w końcu wyjść poza główne grupy typu Sella czy Cortina. Słyszałem że w okolicach Adamello i Passo del Tonale są ciekawe ferraty a jest tam znacznie mniej tłumów. Ktoś tam był może? Jak tam z trudnością i czy warto?
Byłem tam dwa lata temu pod koniec sierpnia i mogę Ci powiedzieć że ludzi było naprawdę niewielu w porównaniu do tego cyrku co odbywa się w głównych grupach. Ferraty tam są fajne, mniej ogładzane przez setki butów dziennie więc mają taki bardziej surowy charakter, trochę więcej techniki potrzeba. Widoki na lodowce Adamello są absolutnie kosmiczne, szczególnie jak złapiesz dobry dzień z pogodą. Paganella to taka łatwiejsza opcja dla rozgrzewki albo jak masz gorszy dzień z kondycją. Co do trudności to zależy którą trasę wybierzesz, ale generalnie nie ma tam łatwizny - to nie jest miejsce na pierwszy raz z ferratami. Polecam mieć przy sobie dobry przewodnik bo oznakowanie bywa tam mniej oczywiste niż w turystycznych rejonach. Ja korzystałem z opisu który znalazłem w bazie tutaj https://dolomitynaferratach-przewodnik.pl/baza-ferrat/adamello-passo-del-tonale-paganella-preore gdzie było wszystko ładnie rozpisane z dojazdem i czasami przejść, naprawdę przydatne info.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz zał±czać pliki na tym forum Możesz ¶ci±gać zał±czniki na tym forum