http://wyborcza.pl/1,7684...nie_Klichu.html W wojsku nigdy nie był. Działał w organizacji pacyfistycznej. Na obowiązkowym szkoleniu wojskowym wszczął bunt głodowy. Minister obrony narodowej RP
Problem z anarchistami
Jest w Krakowie kamienica, o której mówi się, że to najbardziej lewicowy punkt miasta. Przy ul. Krakowskiej 19. To miejsce spotkań anarchistów, feministek, działaczy organizacji pacyfistycznych i rozmaitych działań obywatelskich. Jest środa, 18 lutego 2009. Dzień przed rozpoczęciem nieformalnego szczytu NATO w Krakowie. Przy Krakowskiej 19 trwają przygotowania do manifestacji, która następnego dnia ma wstrząsnąć sumieniami elit Sojuszu Północnoatlantyckiego. Na stolikach stosy kartek z programem antyszczytu, flagi, na ścianach czarno-białe zdjęcia kobiet poszkodowanych w konfliktach wojennych w różnych częściach świata.
Rafał Górski z Federacji Anarchistycznej, jeden z organizatorów demonstracji, przed laty działał w pacyfistycznej organizacji Wolność i Pokój: - Mamy zdjęcie z 1987 roku z pikiety przeciwko interwencji radzieckiej w Afganistanie. Widać kilku facetów w maskach na twarzach. Ten najwyższy i najchudszy to podobno Klich. Choć nie ma pewności. Z odsłoniętą twarzą na tym zdjęciu jest tylko Kurzyniec.
Górski, zapytany o dzisiejszego ministra obrony, mocno się krzywi: - Powiem brutalnie: przeszedł drogę od idealisty do kanalii! 22 lata temu protestował przeciwko zabijaniu cywilów w Afganistanie, dziś nie chce ratyfikować w imieniu Polski konwencji o zakazie stosowania pocisków kasetowych. A przecież sam najlepiej wie, jak ta broń działa, wie, że jej ofiarą padają najczęściej cywile, kobiety, dzieci.
Marek Kurzyniec, niegdyś najsłynniejszy krakowski anarchista: - Klich nie był może wielkim bojownikiem, ale brał udział w akcjach, pikietach. Jego przejście na drugą stronę tak bardzo mnie nie dziwi. On po prostu chciał być ministrem. A że dostał akurat MON, to już nie jego wina.
Dzisiaj skończyła sie jego kariera w Mon-ie. Jak na to reaguje szanowna publika punkowego podziemia?
Mnie to też nie obchodzi. Odszedł ten, przyjdzie ktoś następny.
a co wiesz na temat protestów wynikajacych ze sprzeciwu okupacji Afganistanu? Byles moze na jakims? Uważasz ze mozna sie pod tym podpisywac jako podatnik i obywatel - pieniadzem i slowem ?
Widać kilku facetów w maskach na twarzach. Ten najwyższy i najchudszy to podobno Klich. Choć nie ma pewności. Z odsłoniętą twarzą na tym zdjęciu jest tylko Kurzyniec.
KURWA zastrzelcie mnie mam dar nie widzenia masek!
Może tak być. Jednak trudno zaprzeczyć że jest to historia z morałem o ludziach, którzy mieli jakieś ideały ale woleli je zaprzedać za kase i zaszczyty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Możesz załączać pliki na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum