PUNK FORUM
Forum Punkowe

Na każdy temat, nic o punku... - Kulinaria

magdalenik - Czw 24 Lip, 2008
Temat postu: Kulinaria
tak,wiem,ze w necie cala masa przepisów.ale niektórych,mam wrażenie,autorzy nie testowali chyba w życiu sami,bo nawet dokładne zastosowanie sie do wskazowek nieraz chuja daje.przykładem są rozlatujące sie kotlety wege.

proponuje wiec dawac przepisy,ktore sami wyprobowaliscie.lub zaprezentujcie wlasna inwencje tworcza na jakies ciekawe danie.

z zaznaczeniem dla ułatwienia na początku np mięsne, wegetariańskie, wegańskie.

:)

gooy - Czw 24 Lip, 2008

no dawaj to leczo 8)
Aneta - Czw 24 Lip, 2008

wczoraj zrobilam pyszną sałatkę z brokułów i zupki chińskiej...

magdalenik - Czw 24 Lip, 2008

gooy napisał/a:
no dawaj to leczo

no leczo to chyba najprostsze danie na swiecie(moze poza jajecznica -choc znam ludzi,ktorzy i to potrafia spieprzyc 8) )i najbardziej elastyczne,bo mozna je zrobic z przeroznych skladnikow,wiec az glupio pisac :P ale dobra:specjalnie dla ciebie :wink:

wegetariańskie/wegańskie(bez smietany):
warzywa-jak dla mnie przede wszystkim cukinia,papryka,cebula.moga byc tez pieczarki-pokroic i podsmazyc na oleju,po chwili przykryc pokrywka(poddusic) :) .nastepnie dodac pomidory.(wersja dla heroiny:pomidory miksujesz w jakims pojemniku,gdy nie patrzy wlewasz na patelnie :wink: ).ponadto,aby danie bylo sycace i pelnowartosciowe nalezy dodac warzywa straczkowe.np-cieciorka,soja lub fasola(czerwona,biala).na koniec mix wody,przecieru pomidorowego(dobrego!),mąki,przypraw i ew.odrobiny smietany.bez dodatku "mixu"da rady,ale z nim fajny sosik wychodzi.

do tego ryz.najprosciej w woreczkach,ale ja nie polecam.(a jak juz to parboiled).duzo lepszy jest wloski,sypki.podsmaza sie wtedy surowy ryz z cebula(na oleju)i dopiero po kilku minutach dolewa wody.nabiera ciekawego smaku.

:P

----------------
devotka:ty to nazywasz falafle chyba.oto kotleciki z ciecierzycy,zwarte i gotowe, idealnie zbite :wink:



Frytka - Czw 24 Lip, 2008

eee tam dla mnie leczo bez mięsa to nie leczo :?
No ale co kto lubi :)

heroina - Czw 24 Lip, 2008

magdalenik napisał/a:

wersja dla heroiny:pomidory miksujesz w jakims pojemniku,gdy nie patrzy wlewasz na patelnie :wink:


o to to... jakby komukolwiek z was kiedys przyszło do głowy mi robić jedzenie to bezmięchowe i bezpomidorowe (albo pomidorowe jak nie patrzę) :wink:

Mecenas - Czw 24 Lip, 2008

leczo dziś robiłem: boczek/pdgardle podsmażasz z cebulą, po chwili dodajesz kiełbasę/parówki/mielonkę, jak się ładnie zrumieni, wrzucasz część pokrojonej cukini, papryki, i bakłażana, jak warzywa zmiękną wrzucasz drugą porcję razem z pomidorami, doprawić do smaku, w moim przypadku pieprz, chili, gałka muszkatołowa, vegeta i sól
xkrzysiekx - Czw 24 Lip, 2008

heroina napisał/a:
magdalenik napisał/a:

wersja dla heroiny:pomidory miksujesz w jakims pojemniku,gdy nie patrzy wlewasz na patelnie :wink:


o to to... jakby komukolwiek z was kiedys przyszło do głowy mi robić jedzenie to bezmięchowe i bezpomidorowe (albo pomidorowe jak nie patrzę) :wink:

Anka! pamiętaj ze w Poznaniu czeka Cie seans "Ataku Morderczych Pomidorów"! :*

gooy - Pią 25 Lip, 2008

predzej bym sie spodziewal Ataku Morderczych Pyr ;)
xkrzysiekx - Pią 25 Lip, 2008

to swoją drogą ;)
Zwierz@k - Pią 25 Lip, 2008

szpinako zwierzako:
potrzebujemy:
paczkę mrożonego szpinaku ze śmietana
czosnek
2 piersi z kurczaka (wege - wjebcie se tu soje, tofu, czy co tam lubicie)
makaron penne
przyprway (ja biorę sol, pieprz, cebula w kostce, chilli, papryka w proszku, curry).

na jednej patelni rozpuszczamy masełko. wpierdalamy szpinak. jak już sie rozmrozi dodajmy 2-3 (wedle uznania, można i więcej) ząbki czosnku. wszystko neco przesmażyć. w tej samej chwili gotujemy makaronik aldente. najlepiej równocześnie smażymy na oddzielnej pateli pokrojoną w drobną kostke pierś kurczaka. doprawiamy ją przede wszystkim duuuuża ilością curry, oraz przyprawą do kurczaka, pieprzem i solą. Kiedy kurczaczek jest już przesmażony, a miejscami nawet "zwęglony (czyt. kurewsko mocno usmażony, chyba że ktoś lubi inacej/w ogóle nie lubi) wrzucamy go do szpinaku i przesmażamy chwilunie. po momencie dodajemy makaron, wszystko znów chwile przesmażamy, dodajemy ulubione przyprawki (ja w tym przypadku dodaje sporo chilli, i świeżo mielonego pieprzu, no ale jak kto lubi) i kurwa włala!

KaeF - Pon 01 Wrz, 2008

rybne

Cały przepis znajduje sie na filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=tGmFrJfyvVg

Zycze smacznego:D

magdalenik - Czw 05 Lut, 2009

rosol weganski/ warzywna niezabielana/ zupa a'la magdalenik*

*nazwa do wyboru :wink:

wyszla mi przypadkiem zupa smaczna,aromatyczna i o kolorowym,estetycznym wygladzie.dziele sie przepisem :P jakas garstka uzytkownikow (albo chociaz jeden) moze bedzie zainteresowana.

potrzebne
: ok 6 marchewek, ok 2 pietruszki, cwierc selera, por,cebula zwykla, cebula czerwona, papryka czerwona, kukurydza z puszki, oliwa z oliwek, korzen imbiru(nie z proszku!), przyprawy(pieprz, sol, lisc laurowy, ziele angielskie, magi...),makaron lubella "ciete nitki", woda :wink:

wiec tak
: marchewki,pietruszki, selera umyc. poza selerem-nie obierac! selera pokroic w malenkie kosteczki, marchewki i jedna pietruszke w cienkie talarki, druga pietruszke zostawic w calosci, zeby byla do wywaru, a pozniej wyjac z zupy. chyba ze ktos jest fanem tego warzywa,to tez pokrocic.
w garnku rozgrzac oliwe z oliwek(nalac tyle, aby dno bylo zakryte).wrzucic pokrojone warzywa.posolic troche(reszte soli,wegety itd dopiero pod koniec gotowania.).podsmazyc, nie przypalic.nastepnie wlac wode.dodac 2 liscie laurowe,5 ziarenek ziela angielskiego.
jesli macie kuchenke gazowa to na rusztowaniu(?)polozyc cebule zwykla, opalic ze wszystkich stron(wywar nabiera fajnego smaku). dadac do garnka.niewielki kawalek imbiru w korzeniu wrzucic takze. gotowac.
pokroic w krążki pora(nie za duzo), cebule czerwona w malutkie kosteczki, np 1-2 platy papryki czerwonej konserwowanej posmazyc na odrobinie oliwy. pod koniec gotowania dodac do garnka wyzej wymienione a takze okolo pol puszki odcedzonej kukurydzy.doprawic pieprzem, sola, magi.
smacznego.

jesli ominiecie ktorykolwiek z etapow lub skladnikow,efektu smakowego i wizualnego nie gwarantuje :P

Kreska 77 - Czw 05 Lut, 2009

Jezu, miałam założyć taki temat dziś.już sie bałam że mi ktoś wywali to, ale widzę że jest. jaksądzicie, czy jak założę o kosmetyce temat to mi wywalą? bo już głowę mam skołowaną ;)
heroina - Czw 05 Lut, 2009

Mecenas napisał/a:
lgałka muszkatołowa

mam z nią złe wspomnienia... :?

Zwierz@k - Czw 05 Lut, 2009

Magda, mnie niestety jako zagorzałemu człowieku pt "anty-warzywo" Twa zupa widzi się jako rzygi :wink:
magdalenik - Czw 05 Lut, 2009

testowal ja moj antywarzywny wspollokator i opinie wystawil pozytywna :P

(swoja droga wlasnie sie pytal czy by cie moze nie odwiedzic kiedys :P )

Zwierz@k - Pią 06 Lut, 2009

alez oczywiwscie zapraszam :mrgreen: Tj, ciebie, a kim jest Twoj antywarzywny lokator? :wink:
Anonymous - Pią 06 Lut, 2009

wege/ sos pieczarkowy (ewentualnie grzybowy)

danie łatwe, szybkie i dobre, na co mam świadków.

POTRZEBNE - pieczarki 30 - 4o dkg,przyprawa do ziemniaków z Kamisa, sól, pieprz, papryka w proszku, jogurt naturalny kubeczek,kilka łyżek oleju, 3 łyżki mąki jakiejkolwiek (prócz kukurydzianej), koperek, woda. jeśli nie mamay pieczarek możemy użyć świeżych grzybów z lasu, lecz wcześniej muismy je namoczyć i ugotować.

PRZYRZĄDZANIE -
pieczarki myjemy, kroimy w plasterki nie za cienkie. na patelni rozgrzewamy olej, gdy już jest w miarę gorący sypiemy na tę patelnię przyprawę do ziemniaków, trochę papryki. to konieczne dla aromatu dania. uważamy, by nie przypalić przypraw. po 1 minucie na tę samą paelnię wrzucamy pieczarki i je smażymy. w miseczce robimy zagęszczacz: mąkę mieszamy z wodą. konsystencja ma być jak gęstej śmietany. i ma nie być grudek. do tego zagęszczacza dodajemy cały jogurt naturalny z kubeczka. najlepiej jakby nie był z żelatyną, trzba to sprawdzić na opakowaniu. mieszamy wszystko. gdy widzimy, że pieczarki są już podpieczone lekko, na patelnię wlewamy zagęszczacz z jogutem. potrawa szybko się zetnie, więc musimy szybko ją mieszać, by nie przywarła do patelni. na koniec dodajemy drobno posiekany koperek. sól i pieprz.
danie można podawać z ryżem, z ryżem po indyjsku, kus kus, kaszami, z makaronami różnego rodzaju. jest naprawdę pyszne. :)

hanssolo - Pią 06 Lut, 2009

Zwierz@k napisał/a:
alez oczywiwscie zapraszam Tj, ciebie, a kim jest Twoj antywarzywny lokator?


Zdaje się że to ja (Krzysiek), a zupa była faktycznie bardzo smaczna. Z zaproszenia chętnie skorzystam/skorzystamy

Zwierz@k - Pią 06 Lut, 2009

aaaaa krzysio! :D Witaj podstępny wódkospijaczu :kiss:
Kreska 77 - Pią 06 Lut, 2009

co najwyżej na drinki mogę wam coś polecić, ale dziś i tak nie jestem w stanie.
xkrzysiekx - Pią 06 Lut, 2009

Kreska 77 napisał/a:
Jezu, miałam założyć taki temat dziś.już sie bałam że mi ktoś wywali to, ale widzę że jest. jaksądzicie, czy jak założę o kosmetyce temat to mi wywalą? bo już głowę mam skołowaną ;)

jak bedzie to spoko temat o makijazu/kosmetyce a nie "doda zajebista - nie chcialyscie/chcieliscie tak kiedys wygladac?" to mysle ze ban na topci nei padnie (za szybko).

Kreska 77 - Pią 06 Lut, 2009

chodzi mi o sprawy np. jaki krem dobry jest, jaka farba do właosów, jaki makijaż do kogo pasuje itp. moim zdaniem temat o włsoach w dziale pank jest za wąski. ja akurat mam problemy z suchą skórą i nie wiem jaki krem kupić, może ktoś by mi doradził z osob które nie sa nastawione na reklamowane firmy.
Zwierz@k - Pią 06 Lut, 2009

Kreska 77 napisał/a:
ja akurat mam problemy z suchą skórą i nie wiem jaki krem kupić, może ktoś by mi doradził z osob które nie sa nastawione na reklamowane firmy.


ja pierdole, czy to jest kurwa forum bravo girl? :roll:
zreszta, zasadniczo koło chuja mnie to lata,, se zakładaj co chcesz, bany i kasowanie topiców leżą w rękach modów.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group