|
PUNK FORUM Forum Punkowe |
 |
Inne - Vinyle
beszambelan - Sob 07 Cze, 2008
mp3 słucham masowo, bo są po prostu dla mnie najwygodniejsze. CD mam, ale już w zasadzie nie kupuję i rzadko kiedy słucham (najczęściej ripuje do mp3)
Winyle mam i słuchałem dopóki nie zepsuł mi się gramofon Aktualnie winyle tylko mam
Turio - Czw 12 Cze, 2008
http://cgi.ebay.pl/ws/eBa...:MEDW:IT&ih=013
Przerosło moje zasoby finansowe.
PiteR - Pią 13 Cze, 2008
menel77 napisał/a: | WINYL PIEKNY ALE CZY WOGOLE GO SLUCHASZ CZY PUSZCZASZ Z MP3 |
teraz z mp3 bo nie mam gramofonu od jakiegoś czasu.Ale że plan mam coby kupić toteż sie może sytuacja odmienić.Mp3 są ogólnie wygodniejsze w użyciu ale ja np mam jakiś sentyment do winyli z dzieciństwa jak tylko ich słuchałem, bo na kasety sprzętu rodzice nie mieli.
menel77 - Nie 15 Cze, 2008
a to spoko szkoda ze z mp3 winili napierdalasz to na chuj ci te winyle tyko z sentymentu ewentualnie
menel77 - Nie 15 Cze, 2008
a wogole to chuj ci w dupe brudny punku hehehe
PiteR - Śro 25 Cze, 2008
ty sobie lepiej swoje Health Hazard do sciany gwozdziem przybij bo tez gramofonu nie masz
beszambelan - Śro 30 Lip, 2008
mój najnowszy nabytek:
Stanzberg - Pią 01 Sie, 2008
Nasz najnowszy domownik wygląda tak:
Śliczny, błękitny, transparentny winyl, ale ani właścicielka, ani ja, nie możemy go przesluchać.
Od niedawna zakochuję się coraz głębiej w urodzie krastowych singli z 7inch crust.
Deliszjus...!
Ale to i tak nic w porównaniu z tymi z 7inch punk:
menel77 - Wto 19 Sie, 2008
spoko Health Hazard chyba sam z gwozdzi sciagneles bo tesz nie masz na czym sluchac a mp3 ci sie juz pszejadlo tak jak mieso
a zamiast punk rocka to SLYSZALAM ze bardzo cie pociaga rowniez ELEKTRONIKA I JEZDZISZ NA TECHNO lubisz to ...... piter
a vinyle techno tez masz ?
judzik - Sob 30 Sie, 2008
gdzie można kupić w Warszawie gramofon?
Bo jestem całkiem zielony w tym temacie, a bym zakupił sobie jak będą pieniądzę
Arl - Nie 18 Sty, 2009
judzik napisał/a: | jestem całkiem zielony w tym temacie, a bym zakupił sobie jak będą pieniądzę |
Ja rownież. Szukam jakiegos gramofonu do ~200zl wiem ze za taka kase nic cudownego nei dostane, ale moze ktos by proadzil jakie modele/firmy sa lepsze a jakich unikac.
beszambelan - Pią 17 Lip, 2009
odświeżam temat, bo jest się czym pochwalić wreszcie
wawrzon - Pią 17 Lip, 2009
... zazdrościć ...
Stanzberg - Pią 17 Lip, 2009
Brakuje najlepszej.
beszambelan - Pią 17 Lip, 2009
Stanzberg napisał/a: | Brakuje najlepszej. |
najlepsza już jest, ale pracujemy nad resztą
Szo - Nie 19 Lip, 2009
A mam takie pytanie, czy porównywaliście bezpośrednio dźwięk z winyla i cd na tym samym wzmacniaczu i kolumnach?
Bo jeśli ktoś ma do komputera podpięte jakieś creativy 2.1 a do gramofonu wzmacniacz z kolumnami hi-fi to nic dziwnego że dźwięk z wynyli wydaje się lepszy
Foxy 68 - Nie 19 Lip, 2009
Szo napisał/a: | A mam takie pytanie, czy porównywaliście bezpośrednio dźwięk z winyla i cd na tym samym wzmacniaczu i kolumnach? |
tak. wspomniałem już o tym:
Browar napisał/a: |
Stanzberg napisał:
faktycznie, czarne płyty brzmią znacznie inaczej niż muza na "srebrnych", ale czy to znaczy, że lepiej?
Wielu płyt owszem,chociażby pierwsze dwie OWS,Exploited,B-52's,Stiff Little Fingers i wiele innych. |
Teraz spokojnie dopiisuje dyskografię Dead Kennedys.
Ryszard - Nie 19 Lip, 2009
Podstawowa różnica polega na tym, że winyle mają nagraną 'ciągłą' ścieżkę, zaś CDki z cyfrowymi nagraniami mają każdy kawałek pocięty na 'mikrosekwencje'. Nie chce mi się dokładnie opisywać, wystarczy takie stwierdzenie. Aczkolwiek nie sądzę by zbyt wielu ludzi było w stanie usłyszeć techniczną różnicę.
Należy jednak pamiętać, że w odbiorze muzyki zwraca się uwagę nie tylko na dźwięk, ale też na klimat, sytuację, otoczkę. Sądzę, że sama świadomość tego, że 'to leci winyl', że mamy nagranie bardziej niszowe i trudniej dostępne wpływa na jakość muzyki.
Ryszard napisał/a: | Aczkolwiek nie sądzę by zbyt wielu ludzi było w stanie usłyszeć techniczną różnicę. |
przecież dźwięk z vinyla ma inną dynamikę. nie trzeba bywać co piątek w filharmonii żeby to wysłyszeć
Ryszard napisał/a: | Sądzę, że sama świadomość tego, że 'to leci winyl', że mamy nagranie bardziej niszowe i trudniej dostępne wpływa na jakość muzyki. |
Z jednej strony tak, ale wczesne wydania cd też są w pewnym sensie "niszowe"
Ryszard - Nie 19 Lip, 2009
Foxy 68 napisał/a: | przecież dźwięk z vinyla ma inną dynamikę. |
Nie jestem przekonany czy chodziło ci o to słowo na pewno.
Dynamika to różnica między głośnością dźwięków podczas trwania utworu, tj. jeśli raz grają panki ciszej a raz głośniej to wtedy dynamika jest duża. Może bardziej chodziło ci o barwę?
jednak dobrego słowa użyłem chodzi mi o to,że dźwięk na cd jest skompresowany i miejscami wydaje się być płaski a z vinyla jest taki no.... dynamiczniejszy (żwawższy)
Pozatym tak teraz pomyślałem na szybko. Myślę,że to super przykład
Skoro słychać różnice między taśmą (kasetą) a cd to czemu miałoby jej niesłychać w przypadku vinyla i cd?
BadMotherfucker - Pon 20 Lip, 2009
Dynamiczniejszy bo nagrywany dynamicznie (analogowo) a nie cyfrowo
Dlatego kocham taśmy a na winyle mnie nie stać
Foxy 68 - Pon 20 Lip, 2009
i tak wspólnymi siłami dochodzimy do tego o co wujkowi browarkowi chodziło
BadMotherfucker napisał/a: | Dlatego kocham taśmy a na winyle mnie nie stać |
jak się dobrze zakręcisz,to bezproblemu kupisz wiele tytułów taniej niż ich odpowiedniki na cd - nawet używanych
|
|